Interview

Sesamy träffar Malin Karim

över ett år sedanAv Malin Nilsson

Sesamy träffar Malin Karim

Malin Karims debutroman ”Jag är Gud” kom till efter att hon själv blivit sjukskriven av utmattning och där och då även fick sparken. I sin ilska över sakernas tillstånd började hon skriva av sig, först i form av en krönika men som senare blev till en bok om kvinnlig frigörelse men också med en stor portion vass humor. Malins debutroman har blivit kritikerrosad från alla håll och Sesamy fick chansen att träffa henne för en pratstund.

Grattis till nya boken och alla fina recensioner. Hur känns det?

Det känns fantastiskt, overkligt! Jag har skrivit den här boken utan att tänka på att någon skulle läsa den, jag bara skrev. Att folk nu läser den och tar den till sig. Jag känner mig jätteglad, ödmjuk och nästan lite generad. Det är väldigt härligt!

Hur kom du på idén till "Jag är Gud?"

Idéen föddes av att jag själv gick in i väggen och blev utbränd. Jag funderade på hur världen såg ut, varför gick just jag in i väggen? Samhället och alla förväntningar. Det här var 2015-2016 så MeToo hade börjat puttra lite och man hade börjat tänka i dom banorna lite. Jag fick sparken under min sjukskrivning och blev skitarg. Jag kände att jag var tvungen att bearbeta det och skrev en krönika.

Jag kände att jag har gjort allt rätt, jag har jobbat och slitit och jobbat mig in i en utmattning och sen får jag sparken. Krönikan hette “Saker som jag skulle göra om jag inte vore så väluppfostrad” där jag ville skriva om en kvinna som bara fick nog! Den publicerades aldrig så jag tog det vidare till en bok istället. Det tog 4 år och så var ”Jag är Gud” färdig.

Har syftet varit att hjälpa andra att komma till insikt?

Jag hade inga planer på att andra skulle komma till insikt. Det har mer varit ett samtal med mig själv och funderingar som jag har haft - men viktigt att poängtera är att Hermine inte är jag utan det är en fiktiv person. Jag ville skriva om en kvinna som får göra precis allt som faller henne in, utan konsekvenstänk, vad händer då? Bete sig som en man helt enkelt, bara gå ut och äga världen. Det var ett litet experiment och jag tyckte mest att det var roligt att leka med den tanken eftersom vi ofta är så väluppfostrade.

I förordet säger du att Alexander (Malins man Alexander Karim) inte är Tom (en av huvudkaraktärerna i boken). Berätta mer

Det är bara ett förtydligande, men också lite på skoj. Eftersom Alexander är en offentlig person finns det en risk att folk läser in i det eftersom Hermine kan påminna om mig i ålder och bakgrund. Alexander är verkligen en anti-Tom. Jag ville att Tom skulle vara en ganska tom figur, så att fokus hamnade på Hermine istället.

"Jag är Gud"

Lyssna eller läs Malins debutroman

"Jag är Gud"

Kommer “Jag är Gud” att bli film & har du planerat en uppföljare?

Det hade varit trevligt! Finns inga planer på film just nu men jag är öppen för förslag. Inngen uppföljare som det ser ut idag, jag tycker att den ska ta slut där den tar slut. Det är Hermines berättelse. Men vem vet, jag kanske ändrar mig om ett år eller två och kommer på någonting jättebra!

Hur gör du när du kör fast i skrivandet?

Jag går på känsla! Jag skriver tills det tar slut. Jag har en teori att när flödet stannar av så slutar jag för dagen. Men ibland måste man tvinga sig själv att börja skriva för att komma igång. Jag sitter varje dag och skriver - när jag känner att flowet tar slut så slutar jag och hittar på någonting annat istället.

Får du idéer när du gör något helt annat?

Ja, jag tänker hela tiden på det. Jag får idéer varsomhelst - på gymmet, när man är ute och går eller tjuvlyssnar på något samtal. Så jag har massor av små anteckningar som jag samlar på mig och använder som inspiration sen när jag skriver.

Du har alltid haft en kärlek till böcker, vilken är din favoritbok?

Astrid Lindgren var min första “spirit animal” - min största inspiration som människa och författare, överlag. Hennes böcker har jag alltid läst för mina barn.

En serie jag ofta återkommer till är “Mina drömmars stad” serien av Per Anders Fågelström som finns i sex delar, som handlar om Stockholm från tidigt 1800 tal. Jag har läst dom tre eller fyra gånger, och lyssnat på.

Hur såg researchprocessen ut för "Jag är Gud?"

Det här låter jättehemskt men jag hade ingen process. Det är en samling av samtal jag tjuvlyssnat på, situationer jag befunnit mig i. Personer man har stött på och hört om, allting ihopkokat i mitt huvud. Boken utspelar sig till stora delar i Stockholm där jag själv rör mig. Hermine som person har jag fantiserat ihop.

Du och din man har skrivit en barnbok, berätta mer om den.

Det var ett kortfilmsprojekt där man pratar om vem var Pippi innan hon blev Pippi. Det blev aldrig en film så vi tog historien och gjorde en berättelse som handlar om “vad är mod”. Vi hade barn i den åldern där dom var rädda för saker, spöken och döden och så vidare. Då föddes den historien om en flicka som var anti-Pippi. Jätteliten och rädd och inte modig, och vad gör man då? Kan man ändå göra stora saker i livet?

Du säger att det är viktigt att läsa för sina barn. Vad har böcker och litteratur för roll i ens uppväxt? formar det vem man blir?

I mitt fall har det gjort det, till 100%. Det formade mig jättemycket allt det jag läste, dels får man en inblick i olika världar och hur olika människor tänker. Man får tillgång till sin egen fantasti - när du läser en bok måste du se bilderna för dig själv, du kan bestämma själv. Din fantasi kickas igång och det tror jag är jätteviktigt för barn. Om man har läst en riktigt bra bok och sen ser den som film så kan man bli irriterad när de inte ser ut som bilderna man har i huvudet. Det är en trygghet att ha sin lilla fantasivärld som man kan krypa in i och bo i en stund.

Alexander är en offentlig person, hur kände du att vara med i Tillsammans med Strömstedts?

Jag tänkte inte på att det var bästa sändningstid när vi tackade ja till att vara med i programmet. De var fantastiskt trevliga och en väldigt lättsam inspelning, man glömde nästan bort att de spelade in. Men jag tycker det är jättejobbigt att se mig själv på tv.

Det är väldigt fint att få massor av kärlek, men man får också stå ut med mycket dumma kommentarer. Folk kan uttrycka sig väldigt dumt och det är svårt för mig att handskas med för jag är otroligt känslig. Men jag försöker bygga mig en rustning. Jag och Alexander har en väldigt privat sida men vi är öppna och bjussiga ändå.

Vem är Malin privat?

Jag är samma person. Vi fick en kommentar från en nära vän efter hon sett oss på tv och hon sa att vi var precis likadana som i verkligheten. Jag är den som jag är, men vi håller vissa saker privata som exempelvis när det kommer till barnen.

En ledig dag gör jag helst ingenting! Hemma i Stockholm är den perfekta dagen att äta långfrukost och läsa tidningar, alla får göra va de vill och bara vara med familjen.

Få erbjudanden och nyheter – och 20% rabatt på ditt första köp

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Rabattkoden skickas direkt till din inbox.

Välj kategori

    Din varukorg

    Din varukorg är tom